Štyri dohody - Don Miguel Ruiz

26.07.2012 19:36

 

Don Miguel Ruiz ponúka v knihe Štyri dohody praktický návod k osobnej slobode. Odhaľuje múdrosti starých Toltékov.

 

    Ľudia v našom okolí, svet okolo nás je našim odrazom. Odzrkadľuje to, akými sme my. Ukazuje nám, čím sme. Ak sa nám to nepáči, môžeme sa proste zmeniť a zmení sa aj naše okolie. Mali by sme preto byť vďační, za takéto upozornenia a nie sa hnevať na "systém".

    Žijeme v systéme, ktorý sme sami vytvorili svojimi myšlienkami, skutkami a chcením. Ticho sme splynuli s davom a podriadili sme sa všeobecným pravidlám. Súhlasili sme s hodnotami a pravdami, ktoré nám vštepovali rodičia, učitelia, média, ... Vytvorili sme "dohodu" s nimi, ale aj s nami samými. Nepochybovali sme, nepýtali sme sa, neskúmali, neprotirečili, pritakali sme. Teraz je načase tieto "dohody" a.k.a predsudky zmeniť! Teraz máme možnosť vytvoriť nové - svoje vlastné dohody. Je načase stať sa uvedomelými a prebrať zodpovednosť za to, kým sme.

 

1. DOHODA: NEHREŠTE SLOVOM

    Veľakrát si ani neuvedomujeme, akú moc má naše slovo. Je to niečo ako čarovná palička. Ak by sme to vedeli, volili by sme slová opatrnejšie. My nimi nie len, že plytváme, ale používame ich dokonca ako čiernu mágiu. Vôbec si neuvedomujeme aký dopad majú naše slová na nás samých a na ostatných.

    Nehrešiť slovom neznamená nepoužívať vulgarizmy! Svojim spôsobom je každý z nás kúzelníkom. Jediným slovom môžeme niekoho zakliať, môžeme tiež zmeniť životy miliónom ľudí. Dopad to však má aj na nás. To by sme si mali uvedomiť. Hriech a hrešiť znamená previniť sa voči samému sebe. Ak si nadávame, alebo sa kvôli niečomu odsudzujeme, ideme sami proti sebe. To je hriech. Hriech sa nachádza za morálkou aj náboženstvom. Hriech posudzujeme my sami, subjektívne, a mnohokrát podvedome. Nehrešiť slovom teda znamená nepoužívať slovo proti sebe. Ak niekomu poviete, že je hlúpy, navonok sa zdá, že ste použili slovo proti nemu. Ale v skutočnosti ste ho použili proti sebe, pretože on vás kvôli tomu začne nenávidieť a vysielať negatívne myšlienky k vám.

    Nehrešiť slovom znamená využívať správne našu energiu. V mene pravdy, spravodlivosti a čistoty voči sebe. Predstavte si, že sa každé vaše slovo sformuje a zhmotní. Predstavte si, že sa stane pravdou. Ak si poviete, že ste nešikovný, stanete sa nešikovným. Našťastie to nefunguje okamžite, ale skúste si to párkrát zopakovať...

 2. DOHODA: NEBERTE SI NIČ OSOBNE

    Druhá dohoda vyplýva z prvej - predstavte si, že vám niekto povie, že ste hlúpy. Nevzťahuje sa to k vám, ale k nemu. On hľadí sám na seba skrze vás. Čo nie je pravda sa vás nemôže dotknúť. Ak by ste si to zobrali osobne, a povedali, že ste hlúpy, až vtedy by sa vás to začalo týkať. Preto nevzťahujte k sebe nič, čo nechcete. Branie vecí osobne, je prejavom sebeckosti - vlastnej dôležitosti, pretože si myslíme, že všetko, čo sa povie sa týka nás. Mali by sme si uvedomiť, že nie celý svet sa točí okolo nás. Nie za všetko sme zodpovední my!

    Ak vás niekto napáda, prejavuje len svoj názor a hádže na vás svoj vlastný jed. Ak si to pripustíte, jed vás zasiahne. Ak nie, vráti sa k svojmu pôvodcovi. Ak vám to ubližuje, môžete použiť tzv. "ja výrok" a povedať mu, ako sa cítite, a že vás to zraňuje. Ale v skutočnosti, to čo vás zranilo, nie sú slová. Máte v sebe rany, do ktorých si sypete soľ sami. Každý máme svoje rany. Preto zraniť nás nie je ťažké. Ak si však uvedomýme, že nám nikto nemôže ublížiť, iba my sami, naše rany sa začnu zceľovať. Ak už nebudeme mať žiadne, nič nás nebude bolieť. Cudzie dotyky sa nám budú zdať príjemné, nebudú nám ubližovať.

3. DOHODA: NEVYTVÁRAJME SI ŽIADNE DOMNIENKY

    Problém je v tom, že si myslíme, že vieme predvídať a dedukovať. Stačí nám jedna veta a hneď vieme, čo tým dotyčný myslel. A uveríme, že je to skutočne tak. Znova vlastná dôležitosť, vlastné ego. Veľakrát druhého ani nenecháme dohovoriť a už vieme, čo nám chcel povedať. Tak vzniká mnoho smútku, hnevu, nenávisti a teda emocionálneho jedu, ktorým nie len, že otrávime sami seba, ale šírime ho ďalej. Domnievame sa, že ak nás druhí milujú, mali by vedieť, čo chceme. Ale ako, keď to často nevieme ani my? Mali by sme nabrať odvahu a vždy sa opýtať na to, čo chceme vedieť, nie vyvodzovať vlastné závery. Každý má právo odpovedať a každý má právo sa pýtať. Máme právo povedať áno, aj nie. Ak niečomu nerozumieme, je lepšie sa na to opýtať. Bez vyvárania domnienok bude naše slovo bez hriechu. Biely mág používa slovo k tvorbe, dávaniu, zdieľaniu a k láske. Ak to tak spravíme aj my, náš život sa od základov zmení.

 4. DOHODA: VŽDY ROBTE VŠETKO TAK, AKO NAJLEPŠIE VIETE

    Znamená to vykonávať všetko s plným nasadením, teda vykonávať aj prvé tri dohody najlepšie, ako vieme. Nesmieme však zabúdať, že všetko je pohyblivé a preto aj náš najlepší výkon bude vždy iný. Neznamená to robiť vždy veci dokonalo, ale najlepšie ako vieme. Budeme sa snažiť príliš, stratíme mnohe cennej energie. Budeme sa snažiť málo, nebudeme spokojní s výsledkom našej práce. Robme teda tak, aby sme boli so sebou spokojní. Nebudeme tak trpieť vinou a nebudeme sa trestať - nebudeme voči sebe hrešiť. Prežijeme intenzivný život a budeme šťastní, pretože šťastie spočíva v činoch. Ak budú naše činy vykonané najlepšie, ako vieme, odovzdáme kvalitnú prácu a budeme so sebou spokojní. Nedáme sudcovi, ktorý je v nás možnosť, aby nás obviňoval. Ak nebudeme mať pocit viny, či zlyhania, budeme prijímať sami seba. Prevezmeme zodpovednosť za vlastný život a teda aj šťastie. V tom okamihu, kedy preberieme zodpovednosť sa svoje šťasite, uvedomíme si, že je len v našich rukách, staneme sa šťastnými. Byť činný znamená napĺňať život.

 

Ak budeme dodržiavať tieto štyri dohody, budeme mať svoj život vo vlastných rukách, a bude krásny.