Dajte si namiesto kávy radšej matchu

26.03.2012 23:33

    Matcha je japonský zelený práškový čaj. Podľa tradičného obradu sa podáva v chawane - miska, ktorá tvorí podstatnú časť japonskej kultúry. Vy si však matchu môžete vychutnať aj z pohára.

    O antioxidačných účinkoch zeleného čaju ani netreba rozprávať. Matcha však jeho hodnotu mnohonásobne prevyšuje, nakoľko sa konzumuje celý list, nie len jeho extrakt. Mnoho ľudí robí tú chybu, že zelený čaj zalievajú horúcou vodou. Tá zabíja cenné antioxidanty a minerály. Odporúča sa nechať prevarenú vodu 10 min. odstáť a až tak čaj zaliať.

    Čo sa týka nutričnej hodnoty a obsahu antioxidantov, jeden pohár matchy sa rovná desiatim pohárom iného zeleného čaju.
Ak chcete dosiahnuť optimálne zdravie, matcha nemá konkurenciu.

    Je dokázané, že obsahuje dvadsať krát viac ORACov ako granátové jablko alebo čučoriedky. ORAC (oxygen radical absorbance capacity) je testovacia metóda, ktorá označuje rozsah pohlcovania voľných radikálov v tele. V praxi to predstavuje mieru, akou antioxidanty bojujú s voľnými radikálmi, ktoré nepriaznivo vplývajú na náš organizmus.

    Obrovskou výhodou je, že je takmer bez kalórii, preto je mimoriadne vhodná pri diéte. Pomáha naštartovať a zrýchliť metabolizmus a spaľovanie tukov. Dokonca existuje štúdia, že napomáha spaľovať kalórie štyri krát rýchlejšie. Pritom však nezvyšuje krvný tlak, takže je dobrou náhradou farmaceutických prípravkou s vedľajšími účinkami.

    Rovnako tiež pôsobí na povzbudzovanie a zvyšovanie energie počas dňa. Dokonca zvyšuje fyzickú výdrž až o 24%.

Matcha je tiež luxusným detoxom. Pomáha bezpečne a prirodzene očisťovať telo od škodlivých látok, eliminuje chemikálie a ťažké kovy v tele.
 

Navyše:

 

  • Napomáha odbúravať stres, pôsobí na upokojenie nervov a relaxáciu
  • Bojuje proti vírusom a baktériám
  • Vyrovnáva nálady, napomáha koncentrácii
  • Je zdrojom vitamínu C, selénu, magnézia, chrómu, zinku
  • Znižuje cholesterol a cukor v krvi
  • Nezvyšuje hladinu inzulínu
  •  
Ako si matchu pripraviť:

    Našjim obľúbeným spôsobom je matcha na studeno. Pokojne prášok zalejte studenou vodou a dôkladne vymiešajte. Najlepšie v šejkri. Môžete tiež doliať prírodnú pomarančovú šťavu. Ja ju milujem s jablkovou alebo broskyňovou šťavou.

    Matcha shake - matcha zaliata trochou studenej vody, trocha medu a doliata mliekom

    Zaujímavá kombinácia je studená matcha s grenadínou - dobrá chuť, zdravotné účinky sa však trochu eliminujú

    Tradičná matcha - prášok zalejeme malým množstvom teplej vody - cca 1dcl a vyšľaháme do peny. Bambusová metlička k tomuto určená sa volá chasen, ale ak nemáte, postačí aj lyžička.

 

    Matcha sa používa tiež v japonskej kuchyni, ale recepty sú pre našinca trochu zvláštne, preto ich nebudem ani uvádzať :)

 

    Ak sa pýtate, ako matcha chutí - no na chuť si treba zvyknúť, ale nie je to také zlé. Odporúčame ju začať piť s džúsom. Hlavne v letných mesiacoch príjemne osvieži. Inak má trochu trávovú chuť aj farbu. Myslíte však na to, akú výživovú bombu dávate svojmu telu.

 

Nazdravie! A to doslova :)