Efektívne dýchanie pomáha redukovať stres a rozprúdiť energiu

14.05.2012 19:47

     Dýchanie, ako jediná automatická funkcia v našom tele, ktorá môže byť vôľou ovládaná a kontrolovaná, tvorí niečo ako most medzi telom a duchom. Preto dýchanie netreba podceňovať. Ak naše dýchanie pripomína len náhodné lapanie po vzduchu, čoskoro sa začneme stretávať s chorobami a disharmóniami v organizme.

    Ak si však začneme svoje dýchanie uvedomovať, kontrolovať ho a ovládať, dokážeme nastoliť rovnováhu v organizme, okysličiť bunky a detoxikovať organizmus. Za krátko sa aj naša myseľ bude cítiť lepšie a budeme uvoľnenejší.

    Ľudia, ktorí sú permanentne pod stresom sú spravidla v spoločnosti menej obľúbení. Sú náladoví, podráždení a sebeckí, preto sa im ľudia vyhýbajú. Chýba im radosť zo života. Stres nás okráda o toľko potešení, ktoré život ponúka. Hlboké dýchanie, okrem toho, že detoxikuje organizmus, pomáha masírovať srdce a tak zlepšuje jeho funkciu. Krv, ktorú pumpuje je čistejšia a viac okysličená. Pri strese svaly posielajú impulzy do mozgu, ktoré ho nútia byť stále v strehu a byť pripravený na útok. Preto ľudia v strese majú zvýšené tendencie konať impulzívne, podráždene až agresívne aj pri najmenšom popude.

    Dnešný životný štýl nás doslova núti byť permanentne pod tlakom a v strese. Dokonca sa nájde mnoho takých, ktorí tvrdia, že im stres vyhovuje a dokonca ho potrebujú. Stres je pre nich hnacím motorom. To ale nie je beh na dlhé trate, pretože takýto hnací motor nás uženie k smrti a cieľ neuvidíte ani z diaľky. Oveľa lepšie je dávkovať palivo v menších dávkach, ale rozhodne dôjdeme ďalej. Na čo nám je rally auto, ktorému musíme po jedinom okruhu vymeniť prevodovku, pneumatiky a ostatné súčiastky?

    Nie je to len akési ospravedlnenie? Nemaskujeme stresom svoju prázdnotu a bezvýznamnosť nášho života? Nie je to len nálepka, ktorou zakrývame strach pozrieť sa životu do očí? Možno by sme potom zistili, že celý čas naháňame po ihrisku nesprávnu loptu. Nie je to náhodou tak, že náš život je naplnený relatívnymi hodnotami, ktoré v skutočnosti vôbec hodnotné nie sú? Nebojíme sa práve tohto zistenia? Čo ak by sme zistili, že náš život je naplnený zbytočnými vecami a naše bytie je malicherné?

    Vy, ktorým sa ego nespriečilo pri čítaní predchádzajúcich riadkov, vy ktorí ste došli až sem, vy ešte máte šancu. Skúste na pätnásť minút zavrieť oči a sústrediť sa na svoje dýchanie. Robte jednotlivé nádychy dlhšími a hlbšími. Keď vydychujete, skúste ešte chvíľu zotrvať v tej sladkej „prázdnote“ pľúc a až potom sa znova pomaly, hlboko nadýchnite.

 

    Efektívne dýchanie vám pomôže redukovať stres a rozprúdiť energiu.