Druhy japonského zeleného čaju

08.11.2012 10:42

 

    V súčasnosti takmer 100% produkcie čaju v Japonsku tvorí zelený čaj. Japonci ho produkujú niekoľko druhov:

SENČA

    V Japonsku je najobľúbenejší a má aj najvyššiu produkciu i spotrebu. Má bohatú vôňu, jasnú zlatú alebo zelenú farbu, sladkastú chuť. V základe rozoznávame dva druhy Senče: normálna Senča a Fukamusši Senča.

    Fukamuši-ča sa od normálnej Senči líši dĺžkou zaparenia lístkov, čo má zabrániť nežiadúcej oxidácii. Tvoria ju krátke ihličky zmiešané s práškom. Aróma je bohatšia ako u normálnej Senči.

    Senča sa zberá začiatkom prvého zberu lístkov (first flush). Vyznačuje sa lístkami podobnými ihličkám. Chuť je výborná, sladká, niekedy príjemne nahorklá, nálev prekrásne zlatistý.

TAMARYOKUČA

    Lístky sú malé a okrúhle. Rozoznávame dva typy: jeden je zaparený horúcou parou a druhý sa spracováva na horúcich panviciach, podobne, ako to robia Číňania. Tamaryokuča sa vyrába len v oblasti Kyušu, na juhozápade Japonska.

MATČA

    Ide o práškový čaj najjemnejšieho druhu. Používa sa predovšetkým pre tradičný čajový obrad Čanoju. Je to najstarší typ japonského čaju. Pridáva sa do sladkostí, pokrmov, koláčov, zmrzliny... Lístky sa po zbere zaparia, vysušia, odstráni sa z nich žilnatina a dostáva sa tak základ pre práškový čaj. Jeho jednoduché spracovanie znižuje jeho cenu, avšak neuberá mu na jeho kvalite.

GYOKURO

    Je to najvzácnejší a aj najdrahší japonský čaj. Lístky majú ihličkový tvar. Spôsob spracovania pripomína Senču. Avšak kríky sa zatieňujú dva týždne pred zberom, aby sa tak zabránilo pôsobeniu priameho svetla na lístky, čím sa stáva chuť jemnejšia a sladšia.

HODŽIČA

    Má jedinečnú praženú vôňu a jej chuť je jemnejšia. Získava sa pražením málo kvalitnej Senči alebo Banči.  Má nízky obsah kofeínu, preto je vhodná aj pre deti. Odporúča sa piť po konzumácii mastných jedál.

GENMAIČA

    Vyrába sa podobne ako Hodžiča z lístkov menej kvalitnej Senči alebo Banči a primiešava sa do nej pražená ryža. V poslednej dobe sa veľkej obľube teší hlavne Matča Genmaiča, čo je Genmaiča premiešaná práškovou Matčou. Má lahodnú a ľahkú chuť prijateľnú aj pre cudzincov. Patrí však skôr k raritám.

BANČA

    Je to vlastne Senča nižšej kvality, avšak obyčajne býva vyrobená z hrubších stoniek a listov. Cena je samozrejme nižšia ako u bežných čajov.