Dokonalý svet bolesti

09.05.2012 21:54

    Žijeme v duálnom systéme. Žijeme vo svete, kde sa strieda deň s nocou, svetlo s tmou. Vo svete, kde existuje dobro a zlo. Ale kde je hranica medzi nimi? Kto určuje čo je dobré a čo zlé?

    Svet je plný bolesti. Je bolesť zlá? Väčšina ľudí povie, že áno. Proti bolesti bojujú lekári analgetikami, politici vytváraním sociálnych organizácií a pod. Je ale bolesť skutočne zlá? Nie je zlý postoj, akým na bolesť hľadíme?

    Bolesť je tá najväčšia milosť, ktorú ľudstvo dostalo, keď začalo mylne konať. Bolesť je učiteľka! Bolesť nás upozorňuje na to, že niečo robíme zle. My miesto toho, aby sme sa snažili pochopiť, kde sme spravili chybu a poučili sa z nej, bolesť potláčame. Utápame ju v alkohole, drogách, zábave, sexe, v slepej honbe za majetkom. Za bolesť by sme mali ďakovať, nie je ju zatracovať! Slúži nám ako kompas na ceste k dokonalosti.
    Svet totižto je dokonalý. Bol vytvorený s cieľom vytvoriť tie najlepšie podmienky pre nás, aby sme boli schopní priblížiť sa dokonalosti. Všetko to, čo my, s naším obmedzeným videním a chápaním, teraz považujeme za nedokonalé, častokrát za zlé, je súčasťou bezmedznej dokonalosti a súčasťou omnoho väčšieho celku.

    Ak by sme nepociťovali bolesť, nemali by sme dôvod napredovať. Nemali by sme súcit, empatia by bola pre nás neznáma a bezcenná. Nevedeli by sme, čo je to pokora, nepoznali by sme vďačnosť. Stále viac by sme sa od dokonalosti vzďaľovali.

    Vnímajme bolesť ako fakt. Fakty nemôžu byť dobré alebo zlé. Sú to proste iba fakty. Iba my ich môžeme vnímať ako dobré či zlé, pozitívne, či negatívne.

    Spravodlivosť je najvyšším princípom vo vesmíre. Je základom celého diania. Spravodlivosť, Pravda a Čistota. Nie láska. Láska je súčasťou spravodlivosti. Tá pravá, skutočná láska je spravodlivosť. Nie zmäkčilosť, nie ľútosť. Láska je nekompromisná. Nekompromisne sa podriaďuje spravodlivosti. Ak niekoho ľúbime, nerobíme to, čo je pre neho dobré, ale to, čo je pre neho prospešné. Láska môže v sebe niesť aj boj, ak je spravodlivý. Z lásky vychádza aj bolesť ako akási milosť.

    Moderné duchovedy s obľubou hlásajú, že človek je tvor dokonalý, keďže pochádza z dokonalosti. Dobre sa to počúva, je to však veľký omyl. Súčasné náuky tvrdia, že človek nie je na tejto zemi aby trpel. To je síce pravda. Je tu ale kvôli tomu, aby sa naučil dokonalosti, a to bez bolesti a utrpenia nejde. Človek nebol stvorený ako tvor dokonalý. Aký by bol potom jeho zmysel? Bol stvorený ale so zámerom, aby sa dokonalým stal. Preto bol ako nedokonalý uvedený do dokonalého prostredia pre neho.

 

Neľutujte to, čo nemáte. Rozvíjajte to, čo ste dostali! Sústreďte na to celú svoju pozornosť.
 

Nina de l'Ange